اهداف اصلی قیام امام حسین (ع) ؟! بیعت یا شهادت

خب بالاخره تصمیم گرفتید که بدونید اهداف اصلی قیام امام حسین علیه السلام در کربلا برای چه بود نه ؟ حتما هم میدونید امام حسین برای خلافت قیام نکردند. ما در باشگاه پشتیبان من تلاش کردیم خیلی ساده بهتون اهداف اصلی رو توضیح بدیم.

اگربه دنبال این اومدی که درمورد قیام اباعبدلله الحسین بدونی پیشنهاد میکنم این مقاله رو تا آخر با من همراه بشی.

اهداف اصلی قیام امام حسین علیه السلام
اهداف قیام امام حسین

فرض کنید تنها امید یک خانواده هستید. حالا اگه یک داعشی به شما بگه یا مثل من میشی یا اینکه باید باهام بجنگی؟
شما چکار می کنید؟! فکر نکنم مثل یک داعشی برخورد کنی، درسته؟!

این داعشی داستان ما در دوران اباعبدلله (علیه السلام) ، همون یزید هستش. معاویه پدرهمین داعشی داستان غمناک ما،  بر خلاف پسرش سیاست بالایی داشت و هیچوقت خودش به صورت مستقیم علیه امام حسین اقدامی نکرد.
بعد از مرگ معاویه پسرش یزید بن معاوبه به خلافت رسید و شرایط خیلی تغییر کرد، تا اونجایی که یزید بن معاویه به فسق و فجور و بی دینی شهرت یافته بود، و از انجام هیچ گناهی حتی به صورت علنی پروا نمی کرد.

دراینجا امام حسین (علیه السلام) درمقابل یزید دو انتخاب بیشتر نداشت :

الف. بیعت امام حسین با یزید بن معاویه!!

امام (ع) به هیچ عنوان نمی توانست با یزید بیعت کند، زیرا بیعت امام با یزید مساوی بود با به رسمیت شناختن حکومت غیر مشروع یزید. یزیدی که برای نابودی اسلام شمشیر آخته بود.

ب. قیام امام حسین (ع)

که نتیجه ی آن شهادت بود، چون دشمن برای به شهادت رساندن امام حسین (ع) جدی بود.

امیدوارم تا اینجای کار خسته نشده باشید. 🙂

اهداف اصلی قیام امام حسین علیه السلام

1. اولین هدف | افشا کردن چهره یزید

انحراف از سنت نبوی و عدالت علوی، از زمان های گذشته شروع شده بود. اما با ظاهر فریبی، روند خود را ادامه میداد. اما نقطه‌هایی از تاریخ فرارسید، که دوطرف باید حرف آخر را بزنند و کار رو یکسره کنند. پس از مرگ معاویه ، یزید به حکومت رسید. از یک سو یزید منکر همه چیز شد و اعلام کرد:

« بنی هاشم با حکومت بازی کردند و هیچ خبری از آسمان نیامده و هیچ وحیی هم نازل نشده »

یزید تصميم قاطع گرفته بود که با تهديد و قتل، اجازه هيچ گونه فعاليت را به ديگران ندهد؛ به طورى که پیش از انتشار خبر مرگ معاويه سعى داشت از امام حسين(علیه السلام)، عبدالله بن زبير و عبدالله بن عمر بيعت بگيرد؛ حتى با تهديد به قتل. اين جا اباعبدلله الحسين (ع) بايد تصميم جدى خودش رو میگرفت.

حالا بریم سراغ هنر آقامون حسین جان؛

هنر حضرت در اين بود که «حقانيت» خود را با پاسخ به دعوت کوفيان، با تدبير و «عقلانيت» پيش برد؛ به گونه‏‌‌ای که بر همگان اتمام حجت شود. قیام خود را با «مظلوميت» آميخته کرد، تا چهره ظالمان هر چه منفورتر در طول تاريخ باقى بماند و محو نشود.

2. هدف دوم قیام امام حسین | دعوت مردم کوفه از حسین بن علی (ع)

وظیفه ی امام اینه که در صورت اماده بودن زمینه، در جامعه اسلامی حکومت اسلامی رو تشکیل دهد و به حسب ظاهر چنین زمینه‌ای آماده بود، چون مردم کوفه با حدود 12 هزار نامه برای امام (ع) آمادگی خود را برای کمک به ایشان با لشکر صد هزار نفری اعلان نمودن، معلوم است که اگر امام اجابت نمی فرمود، چه بسا در برابر خدا و امت اسلامی و تاریخ مسئول و پاسخگو بوده.

3. سومین هدف قیام امام حسین | اصلاح امت و مبارزه با فساد حکومت یزید

طوری که خود حضرت حسین (ع) فرمود: انگیزه ام از قیام، اصلاح امت جدم رسول خدا است و به عبارت دیگر یکی از اهداف اصلی قیام امام حسین (ع) زنده کردن ارزش های اسلامی بود. همان ارزش‌هایی که حکومت یزیدِ اموی سعی می‌کرد که آن‌ها را نابود کند.

برخی از این ارزش‌ها عبارتند از:

  • وحدت اسلامی

حکومت بنی امیه (یزید) سعی میکرد از طریق عوامل زیر به وحدت اسلامی ضربه بزنند:

  1. تعصبات قبیله‌ای
  2. اجبار کردن شاعران قبایل برای بی ادبی به قبیله رقیب
  3. اختلاف انداختن بین اعراب اصیل و اعراب غیر اصیل

در حالی که شکوه و عظمت اسلام وابسته به همین وحدت میان امت اسلامی بود و هست.

  • ‎حُریت

در کل منطق این خاندان (اموی) از خدا بی خبر بر پایه زورگویی و شنکجه و ترس بود و از این طریق حریت و آزادی و آزادگی را از میان امت اسلامی برداشته بودند. ولی کورخواندن امام حسین علیه السلام با شهادتشان درس آزادی و آزادگی رو به مردم دادند و مردم هم برای بدست آوردن حریت حسینی بعد از شهادت ایشان قیام های متعددی رو شکل دادند.

  • اخلاق اسلامی و انسانی

قبول کنیم که حکومت فاسد اموی با جامعه و مردم صالح نمیتونه کنار بیاد. برای همین حکومت ها باید مردم را همانند خود بسازند، چنانکه خود معاویه پس از پیمان با امام حسن (علیه السلام) علنی اظهار کرد که به هیچ یک از شرایطی که در قرارداد به نفع امام حسن مجتبی (ع) قرار داده عمل نمیکنه، با اینکارش دروغ و نیرنگ و فساد رو در جامعه ترویج می داد.

برای همین حسین بن علی (ع) می‌فرمایند: همانا سنت رسول خدا (ص) را به دست فراموشی سپردند و بدعت‌ها را زنده کردند. خلاصه اینکه جونم برات بگه در جامعه اون روزها فساد حداکثری در مَناسِب حکومتی بوده، که در واقع ریشه همه فساد و بدبختی در جامعه است.

چنانکه امام در برابر لشکر حر فرمود : هر کس سلطان ستمکاری را ببیند که محرمات الهی را حلال می شمارد و با خدا پیمان شکنی می کند، و با سنت و روش رسول خدا مخالفت می ورزد، ولی با او مخالفت نکند همانا خداوند او را با همان ستمگر محشور گرداند و در جایگاه ستمکاران قرار دهد.

کلام آخر

البته علت و انگیزه این مطلب سوم که براتون گفتیم رو شما تحت عنوان وسیع تری به نام «امر به معروف و نهی از منکر» میتوانید جای بدید که یکی از اهداف قیام سیدالشهدا (ع) طرح شده است. اینکه علت‌ های دیگری نیز در حادثه قیام سالار شهیدان (ع) وجود دارد. که به نوعی به یکی از سه عوامل بالا برمیگرده. مثل طرح ترور امام در مکه.

البته در این مقاله هم سعی کردیم اصلی ترین اهداف قیام امام حسین را به شما توضیح بدیم تا یک دید نسبتاً خوبی به نهضت ابا عبدلله الحسین در واقعه کربلا، پیدا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید