زندگی نامه حضرت زهرا | کوثر رسول خدا

در مقاله ی پیش رو قصد داریم سیر کوتاهی در زندگی نامه حضرت زهرا سلام الله علیها داشته باشیم تا همه باهم شناخت کاملی به بزرگترین بانوی اسلام و دردانه پیامبر اکرم، آخرین فرستاده ی خدا داشته باشیم.

پس با ما همراه باشید.

سوره کوثر

اطلاعات کلی زندگی نامه حضرت زهرا

نام: فاطمه

ولادت حضرت زهرا: 20 جمادی الثانی سال 5 بعثت

نام پدر حضرت فاطمه: حضرت محمد(ص)

نام مادر حضرت فاطمه: حضرت خدیجه(س)

همسر: علی ابن ابی طالب علیه السلام

فرزندان حضرت زهرا: امام حسن علیه السلام، امام حسین علیه السلام ، حضرت زینب سلام الله علیها، ، حضرت ام کلثوم سلام الله علیها و حضرت محسن علیه السلام

تولد: بیست جمادی الثانی سال پنجم بعثت در مکه
کنیه: ام ابیها، ام الائمه

محل زندگی: مدینه و مکه

القاب حضرت زهرا: زهرا، صدیقه، طاهره، راضیه، مرضیه، مبارکه، بتول، سیدة النساء العالمین، کوثر

مدت حیات: نوزده یا هجده سال

شهادت: به علت نقطه نداشتن خط کوفی سه نظر در مورد تاریخ شهادت ایشان وجود دارد.

دهم ربیع الثانی
پانزدهم جمادی الاول
سوم جمادی الآخر که از همه معروف تر است
 محل دفن: پنهان( از اسراری است که با ظهور حضرت مهدی عجل الله و تعلی فرجه شریف معلوم میشود)

 

دوران کودکی حضرت

بعد از گذشت پنج سال از بعثت حضرت محمد صلی الله و علیه و آله وسلم، حضرت زهرا سلام الله علیها در مکه به دنیا آمدند.

ایشان وقتی که تنها دو سال داشتند به مدت سه سال در محاصره و تحریم کفار قرار گرفتند و بخش بزرگی از کودکی خودشان را در سختی گذراندند.

ایشان در عام الحزن (سال غم و اندوه) که در شعب ابی طالب بودند، دو حامی خود و پدر را _ یعنی حضرت خدیجه سلام الله علیها و حضرت ابی طالب علیه السلام را از دست دادند.

شعب ابی طالب

زندگی نامه حضرت زهرا به شکلی پیش رفت که بعد از آزادی مسلمانان از شعب ابی طالب، حضرت همواره مانند یک مادر از پیامبر مراقبت میکردند و از این رو کنیه‌ی ایشان ام ابیها (برای اطلاع بیشتر این ویدئو را ببینید) قرار گرفت.

در ماجرای نقشه کشی کافران برای قتل پیامبر و هجرت مسلمانان، ایشان در مکه ماندند و با امام علی علیه السلام به مدینه سفر کردند.

می توانید جزئیات داستان هجرت را در مقاله لیلة المبیت بخوانید.

متاسفانه از کودکی حضرت زهرا سلام الله علیها مطلب زیادی به ما نرسیده است و ما سعی کردیم اطلاعاتی که از دوران کودکی ایشان در دسترس ما هست برای شما در این مقاله آماده کنیم.

 

ازدواج با بزرگوار ترین مردها

با به نه سال رسیدن حضرت زهرا سلام الله علیها از تمام کشور ها و مناطقی که مسلمانان در آنجا زندگی میکردند، برای خواستگاری از حضرت زهرا سلام الله علیها به مدینه می‌آمدند؛ چه تاجر، چه از روسای قبایل، چه از ثروتمندان و…؛ ولی همه از پیامبر جواب رد میشنیدند زیرا صفات حضرت زهرا و درجه ی ایشان آنقدر بالا بود که پیامبر به آنها میفرمودند:

« ازدواج فاطمه سلام الله علیها عملی آسمانی است و نیازمند حکم الهی است».

در میان خواستگاران حضرت زهرا کسی در نگاه حضرت زهرا سلام الله علیها مناسب تر بود که از نظر دین و ایمان مناسب تر باشد و این شخص کسی نبود جزء امام علی علیه السلام.

در همان موقع ها بود که امام علی علیه السلام چندین بار میخواستند که از پیامبر حضرت زهرا سلام الله علیها را خواستگاری کنند ولی به خودشان اجازه‌ی این کار را نمیدادند که سرانجام امام علی علیه السلام با واسطه‌ی سعد ابن معاذ از پیامبر اجازه برای خواستگاری را گرفتند.

بعد از خواستگاری امام علی علیه السلام ، پیامبر ویژگی ها و اخلاقیات امام علی علیه السلام را به حضرت زهرا سلام الله علیها گفتند و حضرت زهرا سلام الله علیها  موافقت کردند و پیامبر حضرت زهرا سلام الله علیها را در یک ذی الحجه سال دوم هجری قمری به عقد امام علی علیه السلام در آوردند و برگ تازه ای از زندگی حضرت زهرا شروع شد.

مهریه حضرت زهرا

مهریه حضرت زهرا

 

امام علی علیه السلام در هنگام ازدواج مانند تمام مهاجرین دیگر توان اقتصادی بسیار پائینی داشتند و بخاطر همین با توصیه پیامبر، امام علی علیه السلام زره خودشان را فروختند تا بتوانند مهریه حضرت زهرا سلام علیها را پرداخت کنند.

ثمره این ازدواج پنج فرزند شد به نام های:« امام حسن علیه السلام ، امام حسین علیه السلام، حضرت زینب سلام الله علیها، حضرت ام کلثوم سلام الله علیها  و حضرت محسن علیه السلام که بر اثر جراحاتی که بر حضرت زهرا سلام الله علیها وارد شد سقط شدند.

 

 

غم شهادت پدر، حضرت محمد مصطفی

شهادت پیامبر در بیست و هشتم سال 11 هجری توسط عایشه و حفصه، غم بزرگی بود در زندگی نامه حضرت زهرا سلام الله علیها.

در آن های و هویی که شهر را فرا گرفته بود، امام علی علیه السلام و چند نفری از اصحاب پیامبر، مشغول کفن و دفن ایشان بودند.

ولی در این بین چندین نفر از انصار و سه نفر از مهاجرین ( ابوبکر ابن ابی قحافه و عمر ابن خطاب و ابوعبیده جراح) در مکانی به نام سقیفه بنی ساعده، بی اعتنا به اینکه پیامبر دو ماه پیش از مرگ خودشان امام علی علیه السلام را جانشین خود قرار دادند، دور هم جمع شدند تا برای پیامبر جانشینی را انتخاب کنند که در نهایت ابوبکر با انتخاب اعضای سقیفه خلافت امام علی علیه السلام را غصب کردند.

خبر این اقدام به گوش امام علی رسید و ایشان با برخی از صحابه با این کار مخالفت کردند و پی بیعت با مردم رفتند ولی اکثر مردم در پاسخ میگفتند:

« اگر زود تر از ابوبکر برای بیعت می‌آمدی ما از خلافت تو حمایت میکردیم».

بعد از به خلافت رسیدن ابوبکر، باغ فدک را از حضرت زهرا سلام الله علیها غصب کردند و بعد حضرت زهرا برای مخالفت با ابوبکر سند مالکیت فدک را پیش همه به او نشان داد ولی عمر ابن خطاب این سند را با خشم از حضرت زهرا گرفت و پاره کرد.

 

از آنجایی که امام علی علیه السلام برای حکومت ابوبکر داشت خطرناک میشد دستور داد که به زور بیعت را از ایشان بگیرند و یاران ابوبکر از جمله عمر ابن خطاب و قنفذ با تعدادی سرباز(از نوزده نفر تا چهل نفر گفته شده است) به خانه‌ی حضرت علی هجوم آوردند ولی امام از در خانه بیرون نیامدند.
از این رو عمر ابن خطاب دستور داد که در خانه را به زور باز کنند و امام علی را به بیرون بیاورند ولی حضرت زهرا سلام الله علیها به پشت در آمدند و آنها را نصیحت کردند و تعداد زیادی از سربازان از سرباز های دیگر جدا شدند و رفتند ولی این دفعه در خانه را که چوبی بود آتش زدند ولی باز حضرت زهرا مقاومت کردند.

حضرت زهرا

لشگر بد طینت ابوبکر با ضربه هایی که به در زدند میخ در از در بیرون زد و به پهلوی حضرت زهرا آسیب رساند و حضرت زهرا، کودک داخل شکم خود را از دست دادند.
سرانجام وارد سپاه کفر وارد خانه شدند و حضرت علی را دستگیر کردند و به مسجد بردند تا بیعت کنند
ایشان در مرحله ی اول بیعت نکردند ولی در آخر با تهدید ابوبکر بر کشتن حضرت، بیعت را پذیرفتند.

حضرت زهرا در اثر ضربتی به بدنشان وارد شد در بستر بیماری افتادند و پس از مدت کوتاهی شهید شدند.

ایشان در بخشی از وصیت نامه‌ی خودشان به امام علی علیه السلام فرمودند:

« من راضی نیستم کسی که به من ظلم کرده در تشیع جنازهی من شرکت کند. غسل و کفن و تشیع و دفن مرا در موقعی انجام بده که همه در خوابند و کسی را خبر نکن.

زندگی نامه حضرت زهرا سلام الله علیها در هجده یا نوزده سالگی با فاصله نود پنج یا هفتاد و پنج روز از شهادت حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم به اتمام رسید.

 

کلام آخر…

حضرت زهرا سلام الله علیها کامل ترین زن جهان و اسلام بوده و هستند از این رو ایشان الگویی از هر نظر کامل برای زنان و حتی مردان هستند.

ما در این مقاله سعی کردیم اطلاعات کاملی از ایشان برای شما به اشتراک بگذاریم.

امیدواریم از این مقاله رضایت کامل را داشته باشید و اگر نقد و انتقادی دارید در نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

2 پاسخ

  1. در پاراگراف قبل از کلام آخر نوشتید حضرت علی در آخر بیعت را قبول کردند
    مگر این چنین نبود که حضرت زهرا سلام الله علیها به مسحد آمدند و گفتن اگر همسرم را رها نکنید نفرین میکنم
    درنتیجه بیعت را قبول نکردند
    فکر میکنم این کلام متن غلط انداز باشه شایدم من اشتباه متوجه شدم قضیه رو

  2. سلام آقا سید من هردو مقالتونو خوندم خیلی شیوا رسا بود .طرز بیانتونو دوست داشتم.منم دانشجوی سال آخرم باید دوتا مقاله و پایان نامه بدم ولی هم چنان استرس نوشتن دارم و جمع بندی کردن مقاله ها.کاش شما بهمون کمک میکردین تا ببینم باید چکارکنم تا انگیزشو پیداکنم .ممنون .دراخربازهم میگم خیلی عالی مینویسین.

دیدگاهتان را بنویسید